Wat is ervaringsgerichte therapie?

Ervaringsgerichte therapie

Emoties ervaren we in ons lichaam..
De therapie die ik bied is een inzichtgevende vorm van therapie waarin we samen onderzoeken wat jou in de weg staat om ten diepste jezelf te zijn. Tijdens geboorte en kindertijd ontwikkel je bepaalde overtuigingen over jezelf en over het leven. Je hebt ze nodig gehad om je aan te passen in de situatie waarin je als kind zat (en je hebt er ook kwaliteiten door ontwikkeld). Deze overtuigingen beïnvloeden je hele leven, al ben je inmiddels volwassen. Ook ons lichaam draagt sporen van die overtuigingen en mechanismen in de vorm van zogenaamde maskers en (spier)pantsers. In onze taal kennen we uitdrukkingen als ‘op je tenen lopen', 'een gepantserd hart’, ‘een steen op je maag’, ‘een brok in je keel’ of ‘een punthoofd hebben’. Dit verwoordt hóe fysiek voelbaar emotionele pijn kan zijn en hoe beperkend deze patronen zijn.

We hebben onszelf van bepaalde delen ‘afgesplitst’. Op weg naar meer heling, wordt voelbaar waarom we geen contact meer kunnen maken met delen van onszelf en welke functie het had - onszelf beschermen tegen pijn. Bijna ongemerkt is die bescherming - of vermijding het middelpunt geworden van waar ons leven om draait... Er is moed voor nodig dat aan te kijken. Tegelijkertijd is het de weg naar heling, omdat we onze 'verloren gewaande delen' kunnen integreren (terug claimen) en leren zijn met alle polariteiten in onszelf. Dat is 'helen' - een geheel worden.

Een voorbeeld: er was weinig steun dus je hebt besloten dat je het alleen wel draagt of doet. Later in het leven kun je een verlangen voelen naar meer intimiteit of vertrouwen in mensen om je heen maar niet weten/ geleerd hebben hoe je dat voor elkaar krijgt.
In deze sessies gebruiken we het lichaam om weer te gaan voelen in het hier-en-nu, zodat het mogelijk wordt om de opgebouwde ‘pantsers’ en bijbehorende emoties te ont-wikkelen zodat we steeds meer in contact kunnen komen met onze oorspronkelijke kern en al onze kwaliteiten en waarheid. Door meer bewustzijn te creëren over emoties, gevoelens en gedachten, ontstaat er meer keuzevrijheid en meer ruimte voor alles wat het leven Levend maakt.

Meer informatie over de 4 jarige beroepsopleiding PRT en de traumatraining:
Link naar 'http://www.aumm.nl'

Waarom lichaamsgerichte therapie?

Omdat je meer bent dan alleen je hoofd en een succesvolle ervaring elk argument overbodig maakt.

Tijdens sessies maak ik (naast gesprekken) gebruik van onder andere innerlijk kindwerk, visualisaties, symbolen, ademtechnieken, (bio energetica) oefeningen, symbolen, (zelf)aanraking, (dynamische) meditaties, beweging, muziek, beeldende/ creatieve werkvormen en de methode ‘voice dialogue’. Ik ben me aan het verdiepen in het 'werken met trauma' waarbij kennis van de werking van het zenuwstelsel belangrijk is en waar ik leer hoe we met kleine (subtiele) stapjes en een nieuwsgierige houding invloed uit kunnen oefenen op ons vermogen om opnieuw verbinding te maken en onze interne wereld te structureren. Ik werk met de begrippen ‘innerlijk kind’, ‘de volwassene’ en ‘de getuige’ als onderdelen van het zelf, om steeds meer bewustzijn en daardoor keuzevrijheid te ontwikkelen. Datgene wat bewust wordt, kan getransformeerd worden.

"Ons lichaam weet dat het erbij hoort; het is onze geest die ons zo thuisloos maakt"
(John O'Donohue)


groeien

Want a j niet weten waor je wegkommen
Wee j ook niet waor a j hen gaon

(D. Lohues)

Havenstraat 6 | Zuidlaren | 06 46222632 | info@praktijk-compassie.nl | KvK 82870837